Goede doelen

Goede doelen

Lions Club Opsterland ondersteunt ieder jaar goede doelen met de opbrengst uit de verkoop van kerstpakketten

Met de opbrengst van de verkoop van kerstpakketten ondersteunt de Lions Club Opsterland ieder jaar een aantal goede doelen. Dit zijn lokale, regionale, nationale en soms ook internationale doelen. De nadruk ligt op lokale en regionale doelen.

Zo ondersteunde Lions club Opsterland recent:

Manage Onder de Linde

Een van de paarden is met pensioen. Ter vervanging is er een prachtig Fries paard aangeschaft. Dit allemaal om paardrijden voor een brede groep gehandicapte ruiters mogelijk te maken en de kosten voor de rijlessen zo laag mogelijk te houden.

Achter de Regenboog

Achter de Regenboog is een enthousiaste vrijwilligersgroep die sinds 2007 weekenden organiseert voor lotgenoten op een centrale locatie in Noord-Nederland onder supervisie van een rouwtherapeute waarbij kinderen en jongeren geholpen worden bij het verwerken van het overlijden van een dierbare (veelal een van de ouders). Hierbij heeft Nieuw-Allardoog haar accommodatie ter beschikking gesteld tegen een gereduceerde prijs.

Tandartsenprogramma Honduras

De doelgroep is 5 tot 14 jarige kinderen in plattelandsgebieden inHonduras. Doel is deze kinderen te voorzien van tandheelkundige zorg. Uitvoering middels “brigades” die op locatie met een soort “schoolbus” hun werk verrichten.

Grannies2Grannies

Reeds meerdere keren gesponsord. Oma’s uit Tijnje die huisjes bouwen in Oeganda voor oma’s en hun kleinkinderen.

Prinses Maxima Centrum

Het Prinses Maxima Centrum is een nationaal Kinderoncologisch centrum voor hoog complexe zorg. Zij zijn altijd opzoek naar sponsoring voor wetenschappelijk onderzoek, en daarnaast ook voor ontspanning van de patiënten. Hiervoor is een tuin aangelegd en een zitbank gesponsord.

Ambasiekana Mali

Het doel van de stichting is: het bevorderen van onderwijs voor kinderen in Mali en het verminderen van vroegtijdige schoolverlating door jonge alleenstaande moeders. De stichting doet dit door het genereren en beheren van donaties. Het gaat om een particulier initiatief dat in samenwerking met een lokale organisatie in Bandiagara, Mali, is opgezet. Deze lokale organisatie realiseert de opvang van de kinderen. Zij hebben zich georganiseerd in de vereniging Ambasiekana (ASPD/Ambasiekana). Ambasiekana betekent: veel geluk. Bandiagara is een middelgrote stad (ca. 25.000 inwoners) in het midden van Mali, dat de poort vormt naar het Dogongebied.

Onbeperkt samen genieten

Sinds 2015 wordt er een festival georganiseerd (door stichting Oog voor Elkaar) voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit vindt plaats in Heerenveen. Activiteiten zoals meerijden met een politiemotor of met een stoere biker, meerijden met een brandweer, ambulance, politie, supersnelle- en oldtimer auto's. Verder kan men mee rijden in één van de vele trucks en is er een springkussen, schmink, fotoshoot, ponycycles, limousine etc.

Stichting Rinsma Nepal Foundation

We hebben bij kunnen dragen aan een multifunctioneel naaiatelier voor kansarme Nepalese vrouwen. De kleding maken ze voor eigen lokale markt. Ze ontvangen loon waarmee zij zichzelf en/of hun gezin in de eerste levensbehoefte kunnen voorzien.

Voedselbank Opsterland

De Voedselbank Opsterland heeft een mooie bijdrage gekregen.

Zo ondersteunde Lions Club Opsterland de afgelopen jaren:

Voedselbank in Gorredijk

De Voedselbank is een landelijk initiatief tegen armoede en verspilling. De eerste Voedselbank in Europa ontstond in 1984 in Frankrijk. Inmiddels zijn er in 17 Europese landen voedselbanken.

Frysk jeugdorkest

Iedere week komen zeventig jonge amateur-musici vanuit de hele provincie bij elkaar om samen te spelen in hetjeugdsymfonieorkest van Fryslân. Onze kernwaarden: Plezier, samenwerken, discipline en ontwikkelen. Het Frysk Jeugd Orkest staat onder muzikale leiding van dirigent Theo Brouwer.

Museum opsterland

Beleef het interessante verleden van Gorredijk en de gemeente Opsterland in het vernieuwde Museum Opsterlân. Een verrassende presentatie van een boeiend en indrukwekkend verleden

Alyda Norbruis

De Friese paralympische sportster Alyda Norbruis uit Ureterp, die op de Paralympics in Rio de Janeiro in 2016 goud won op een door Lions Opsterland beschikbaar gestelde nieuwe fiets

Grannies2Grannies

Grannies2Grannies bestaat uit een aantal Friese grootmoeders die zich betrokken voelen bij de situatie van grootmoeders (grannies) in Uganda. Daar wonen veel grootmoeders die de permanente zorg hebben voor hun kleinkinderen. Doordat een aids-epidemie een hele generatie heeft weggevaagd zijn er veel weeskinderen. De doelstelling van de Grannies2Grannies Friesland is om geld bijeen te brengen om huisjes te bouwen voor deze grannies. Lions Opsterland heeft hen daarbij geholpen.

Jeugdfonds sport Friesland

Het Jeugdfonds Sport Friesland betaalt in de gemeente Opsterland de contributie voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten. Voor die kinderen betaalt Jeugdfonds Sport Friesland de volledige contributie en eventueel de sportattributen. Met de fantastische bijdrage van de Lions Opsterland kunnen minimaal 30 kinderen een jaar lang sporten bij een Opsterlandse sportvereniging. Meer informatie op www.jeugdfondssport.nl/friesland

Unicef Sponsorloop Gorredijk 2018

Om de 4 jaar, ook in 2018, wordt de Unicef Sponsorloop georganiseerd voor groepen 5 t/m 8 van de basisscholen in Gorredijk. Leerlingen krijgen vooraf een gastles over Unicef: “Help kinderarbeid de wereld uit”. Dit maakt indruk op de kinderen en zorgt voor extra motivatie buren, familie en vrienden te vragen royaal te sponsoren. Met de hulp van tientallen vrijwilligers wordt de Unicef Sponsorloop zorgvuldig voorbereid: op het terrein staat een grote geluidswagen, Sportcentrum Kortezwaag verzorgt een warming up en EHBO is aanwezig. Na afloop krijgen de kinderen een traktatie. Dit jaar werd het startschot van de Loop gegeven door Olympisch kampioene shorttrack Suzanne Schulting. Met de sponsorbijdrage van Lionsclub Opsterland worden alle kosten gedekt. Zo kan de netto sponsoropbrengst volledig worden afgedragen aan Unicef. Dat maakt het Unicef Sponsor-feest helemaal geslaagd. Nogmaals onze dank hiervoor. Werkgroep Unicef Gorredijk Karin de Boer Ankie de Jong

(foto’s van Sponsorloop 2014)